0 items | 0.00
  Victor Giglio Eindhoven   Victor Giglio Rotterdam
  info@victorgiglio.com

Here's

MY BLOGBouwen aan maatwerk

Het maken van een maatpak is in feite hetzelfde als het bouwen van een huis. Voordat je begint met bouwen ga je bij een architect op bezoek die kennis heeft van de eigenschappen van diverse bouwmaterialen en de bijbehorende criteria (lees: wet- en regelgeving). Op basis van de klantwens (waaronder smaak, voorkeuren en “gebruikstoepassing”) worden alle bouwelementen voor het huis bij elkaar gebracht tot een tekening. Hierna gaat de aannemer het eindproduct voor u bouwen. Dit proces is vergelijkbaar met het ontwikkelen van uw persoonlijke maatpak. We nemen het stap voor stap met u door.

Geen degelijkheid en duurzaamheid zonder de juiste materialen.

Het bouwen van een huis doe je door het inschakelen van professionals. Elke professional heeft zijn of haar eigen discipline. Omdat een goed gebouwd huis begint bij de keuze van de te gebruiken bouwmaterialen beginnen ook wij met het delen van kennis en diepgang over het voornaamste bouwmateriaal van een maatpak: de stof. Om te voorkomen dat we je overstelpen met technische informatie over herkomst, productietechniek of kenmerken van alle soorten stoffen (deze vind je namelijk onder aan dit artikel) beschrijven we voor de meest voorkomende situaties iets over de bijpassende stofkeuze.

Overal en altijd:

100% wol of wol gemengd met andere stoffen is de meest voorkomende basis voor een maatpak. Dit all-season product kan doorgaans het hele jaar door gedragen worden (let hierbij wel even op het gewicht van de stof). Alleen stoffen van 100% wol mogen het predicaat Super dragen. De bijbehorende cijferindicatie bijv. 120, 150, 180, 200 geeft de dikte (fijner en dunner) van de wolvezel weer. Simpel uitgedrukt met Super 120 wol kan uit 1 kilo wol, 120 kilometer wolvezel worden gehaald en bij Super 200 wel 200 kilometer. Hoe dunner de wol hoe kwetsbaarder, dus ben je onderweg om je een echte “werkoverval” te laten aanmeten kies dan niet voor een Super 200. Wol vormt de basis voor veel stofsoorten die door uiteenlopende weef- en bewerkingstechnieken tot ware meesterwerken kunnen worden omgetoverd.

Zomerse kreuk:

Eén ding staat onomstotelijk vast: hartje zomer kun je beter niet in een pak of colbert met (teveel) polyester lopen. Maar is een kreukend pak van linnen of katoen dan een passend alternatief? Het merendeel van de Italiaanse reclamecampagnes doen je geloven dat een “gekreukt” pak in het huidige modebeeld geen probleem is. Onze ervaring leert dat de kreukende eigenschappen van linnen en katoen nog niet voor elke Nederlandse man zijn weggelegd. Wij denken echter dat we de komende jaren wel vaker een (business) casual look zien met een colbert van linnen/katoen. Katoen zien we overigens wel veelvuldig als basismateriaal voor een goed maatshirt (licht en luchtig). En onder een pak valt een kreukje meer of minder ook niet op, toch?

Authentiek winters:

Wol, door de Engelse weeftechniek omgetoverd tot Tweed, wordt vaak gezien als “Opa-stof”. Deze, doorgaans in een ruit uitgevoerde stofsoort, is uitermate geschikt voor de koude winters door haar dikkere en zwaardere karakter. Met een moderne schnit is Tweed weer terug van weggeweest en zeker voor de winter een aanrader. Met goede zorg en een beetje aandacht gaat een pak van Tweed wel een generatie mee en kun je je zoon of dochter trakteren op een erfstuk. Elke stof van wol met een gewicht van 320 gram is overigens zeer geschikt voor de winter.

Omdat het kan:

Laten we benadrukken dat je dit voor jezelf doet. De gemiddelde pakkendrager in Nederland gaat dit niet zien. Maar wil je jezelf eens trakteren op het beste van het beste of een bijzondere gebeurtenis vieren? Kies dan eens voor een jasje van kasjmier, angorawol of een pak van Vicuña. Het is dan wel zo dat je deze kledingstukken vaker in de kast moet hangen dan aandoen. Het zijn namelijk niet alleen exclusieve (lees duurdere) stoffen maar tevens erg kwetsbare stoffen.

Let hier ook nog even op:

Net als een whisky wordt ook stof in verschillende combinaties “geblend”. Met uitzondering van het feit dat een stof die niet uit 100% wol bestaat het predicaat Super niet mag dragen, zijn de professionele weefhuizen van tegenwoordig zeer goed in staat om de stof zodanig samen te stellen dat de toevoeging van een beetje zijde en/of polyester veel kwalitatieve eigenschappen toevoegt aan het weefsel. Laat je in een dergelijk geval zeker niet afschrikken door het feit dat polyester wordt gebruikt. De techniek van tegenwoordig maakt dat zelfs echte “stofkenners” op de tast een mix van wol en polyester niet kan onderscheiden van 100% zuivere wol.

In relatie tot de toepassing van de verschillende stoffen moet ook rekening gehouden te (weglaten) worden met het gehanteerde weefpatroon. De weving van de stof bepaalt namelijk niet alleen de uitstraling (uitgedrukt in een patroon) maar ook de eigenschappen en slijtvastheid van het materiaal.

Assortiment van Victor Giglio Valkenburg, Eindhoven en Rotterdam:

Bij Victor Giglio voeren we een rijk stoffenassortiment bestaande uit een lijn met stoffen die we rechtstreeks bij weefhuizen inkopen. De stoffen zijn afkomstig uit ons atelier in Bergamo (Italië) en stoffen (weglaten ) van weefhuizen als Scabal en Loro Piana. Dit maakt dat u in Valkenburg, Eindhoven of Rotterdam de keuze hebt uit wel honderden soorten en uitvoeringen.

Voor degene die meer wil weten……

Linnen: linnen is een textielsoort die wordt gemaakt van vlas. Als stofsoort kenmerkt linnen zich door haar ademende eigenschappen, waardoor dit lichte pakken oplevert die lekker koel zijn in de zomer. Het nadeel van linnen is dat het snel en blijvender kreukelt en gevoelig is voor de invloeden van zonlicht. In de klassieke en meer business georiënteerde pakken wordt Linnen daarom bijna nooit gebuikt. Een casual colbert voor een warme zomerdag is geen probleem.

Katoen: katoen wordt gesponnen van zaden afkomstig van de katoenplant. Na weving ontstaat doorgaans een lichte doek die goed ademende eigenschappen kent en al duizenden jaren wordt gebruikt in alle vormen van textielindustrie. Zowel voor katoen als voor linnen geldt: Het is gevoelig voor kreuk.

Egyptisch katoen: onderscheidt zich nadrukkelijk van andere katoensoorten door de extra lange vezel en hoge mate van zuiverheid. Egyptisch katoen heeft een rijke historie die 12.000 jaar oud is en kenmerkt zich door haar zijdezachte karakter.

Polyester: in ons vorige artikel schreven we al over de verbruikseconomie en de T-shirts van € 5,00. Om kleding zo goedkoop mogelijk te maken is er stof ontwikkeld die industrieel kan worden vervaardigd en niet afhankelijk is van natuurlijke grondstoffen. Het ontbreken van natuurlijke grondstoffen merkt U door het ontbreken van het  ademend karakter van de stof. U gaat sneller transpireren. Daarentegen zal polyester niet snel kreuken of krimpen. In goedkopere (veelal confectiepakken) zal sneller grotere hoeveelheden polyester terugkomen. Polyester wordt overigens vaker bijgemengd met katoen en/of wol om daarmee te voorkomen dat de stof snel kreukt.

Zijde: Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door insecten, bijvoorbeeld door de zijderups. Zijde kenmerkt zich met name door haar gladde en vaak glanzende structuur.

Mohair: is afkomstig van de Angorageit en niet te verwarren met Angorawol. Angorawol is namelijk officieel afkomstig van het Angora konijn. Mohair is vergelijkbaar met wol maar heeft een aantal afwijkende eigenschappen waardoor het doorgaans wordt aangeduid als luxevezel. Mohair is erg dun, heeft een natuurlijke glans, is erg kleurvast en werkt goed warmte-isolerend.

Kasjmier: komt uit het gebied Kasjmir (dat ligt in, weglaten) in India, Pakistan en China. Het dankt haar prijs aan het feit dat 1 Kasjmirgeit doorgaans maar 150 gram bruikbare wol produceert. De zachte en flexibele eigenschappen van Kasjmier zijn te danken aan het feit dat het een fijne wol genereert tot onder de 12 micron.

Tweed: is een stofsoort afkomstig uit Groot-Brittannië en dankt haar naam aan de streek waar het voor het eerst geproduceerd werd langs de rivier (Tweed). Tweed is een zeer grove wollen stof die zeer dicht wordt geweven en daardoor resulteert in een zwaardere, ruwere en vaak stijvere stof. Tweed is gebaseerd op een wollen grondstof, echter de kenmerken die de stof krijgt door de weeftechniek, maken het een aparte stofsoort.

Vicuña: luxer dan dit krijg je het niet. Deze wol is afkomstig van de Vicuña een kameelachtige vergelijkbaar met een alpaca of lama. De wol van deze bijna uitgestorven diersoort heeft jarenlang een handelsverbod gekend. Inmiddels is het aantal Vicuña’s gestabiliseerd op 125.000 en mag de handel worden hervat. Niet alleen het unieke en zachte karakter van de stof (de vezel is slechts 11 micron dik) maar ook het beperkt aantal dieren en de relatief lage opbrengst van wol maakt dit de meest exclusieve stof ter wereld.

Recente berichten

September 11, 2017

Victor Giglio, wie?

September 11, 2017

Made in Italy

September 11, 2017

Bouwen aan maatwerk